Eilen töistä palatessa oli odottamassa varsin epämieluisa yllätys: pissat eteisen matolla ja roiskeita pitkin käytävän lattiaa. Syyllisen viitan sai päälleen Ada jolla oli kova kiire ulos pissalle ja se läähätti epänormaalin paljon. Iltaa myöten Ada halusi muutamia kertoja ulos mutta tilanne oli kaiken kaikkiaan ok. Emännän mieleen hiipi epäilyt koiran virtsatietulehduksesta tai pidätyskyvyttömyydestä, siksipä varattiin päivystävältä eläinlääkäriltä neuvottelun jälkeen aika seuraavalle päivälle.

Tänään sitten lääkärikäynti koitti. Pissanäytekin saatiin hienosti otettua jo kotona valmiiksi joten ei muuta kuin purnukan kanssa kohti vastaanottoa. Ada oli levoton, läähättävä ja kyykki pissalle vähän väliä. Näytteestä ei löytynyt tulehdusta mutta verta ja virtsakivikiteitä kylläkin. Emäntä on aina luullut että virtsakivet voivat vaivata vain kissoja mutta näköjään koirallekin voi samoja ongelmia tulla. Hoitona on loppuelämän kestävä erikoisruokavalio ja Emäntä olikin silmät teevadin kokoisina kun alettiin keskustella ruokasäkkien hinnoista. Mukaan lähti kuitenkin 2 kg säkki että päästään edes aloittamaan uusi ruokavalio. Lähieläinlääkäristä löydettiin vielä 8 kg:n säkki eri ruokaa mutta sekin tarkoitettu kuitenkin virtsakivien liuottamiseen.

Illan ajan Ada on ollut todella kipeä, säälittää seurata sen vointia. Sehän ei yleensä näytä kipuaan mutta nyt se on ollut levoton, läähättänyt ja kulkenut omatoimisesti ulkona - harmi vain ettei se osaa avata itse ovea sisäänpäin tullessaan. Sisällä se on viihtynyt kerralla 1-2 minuuttia jonka jälkeen se taas lähtee ulos. Laitettiin puhelinnumerolla varustettu pantakin kaulaan että jos joku nappaa sen tuolta tontin rajalta kun noin omatoimisesti pihalla kuljeksii. Onneksi lääkäri kirjoitti kipulääkereseptin, toivotaan lääkkeen alkavan vaikuttaa mahdollisimman nopeasti.