Eilen päästiin Nalan kanssa tutustumaan lampaiden paimennukseen Minnan lampolassa. Paikalla oli Minnan oma koira näyttämässä touhua livenä sekä lisäksi meitä tutustujia: kaksi kelpietä (Nala ja Ahonen) ja kolme bortsua. Lajina paimennus tuntui olevan täynnä hankalan kuuloisia termejä, tuntui ehkäpä samalta kuin maallikko kuuntelemassa lääketieteen ammattisanastoa - villejä arvauksia sieltä täältä :)

Aluksi katsottiin koirien käyttäytymistä karsinassa kolmen lampaan kanssa. Omistaja oli toki siis mukana ja koira hihnassa. Lampaista yksi tuntui olevan varsinainen jukuripää uhittelija mutta eipä sekään onnistunut lopulta pelottamaan ketään koirista tiehensä. Nalalla oli kiinnostusta niin lampaisiin kuin niiden tuotoksiinkin.... Toisessa osiossa pääsimme kokeilemaan paimentamista aidatulla peltoalueella koira pidempään liinaan kytkettynä. Jonkintasoista ideaa lampaiden paimennuksesta välkähteli ajoittain silloin kun Emäntä roikkui liinassa kiinni. Sitten vaihdettiin niin että Emäntä liikkui lammaslauman etupuolella ja katsottiin millaisia elkeitä koira osoittaa. Ajoittain näytti kuin Nala olisi osannut pätkän verran paimentaa mutta lopulta todettiin että Emännän perään se oli intoilemassa :)

Minna kertoi ettei yhden kokeilukerran perusteella voi sanoa vielä mitään koirien paimennustaipumuksista ja -osaamisesta, vaatisi kuulemma useampia kertoja kokeilla ja opettaa koiralle tätä lajia. Ainakaan tämän syksyn aikana uutta kokeilukertaa ei ole aikatauluongelmista johtuen luvassa joten jätetään asia hautumaan ja katsotaan josko keväällä päästäisiin vaikka uudelleen kokeilemaan.